Честит национален празник, българи!!! (+ видео)

Днес се отбелязват 133 години от Освобождението на България от турско робство. На 3 март 1878 година в гр. Сан Стефано е подписан мирен договор между Русия и Османската империя, който слага край на Руско-турската освободителна война. Нашата страна

2011-03-03 13:11:18
Честит национален празник, българи!!! (+ видео)
Днес се отбелязват 133 години от Освобождението на България от турско робство.

На 3 март 1878 година в гр. Сан Стефано е подписан мирен договор между Русия и Османската империя, който слага край на Руско-турската освободителна война. Нашата страна е призната за автономно, трибутарно, васално княжество, което има своя войска и народно правителство. Според Санстефанския мирен договор площта на България е 170 000 кв. км.

Границите на княжеството обхващат Тракия(без Одринско и Гюмюрджинско), Северна България(без Северна Добруджа) и Македония(без Халкидическия п-в и Солунската област).

Великите сили правят всичко възможно, за да не допуснат съществуването на голямата по територия и население България. През юни 1878 година на Берилнския конгрес картата е прекроена, а страната ни е разпокъсана на части: Княжество България, Източна Румелия, Македония, Западните покрайнини и Северна Добруджа.

От 1888 година насам 3 март се празнува Ден на Освобождението на България от османско иго. Единствено през 1978 година се отбелязва като официален празник по повод 100-годишнината от Освобождението.

С решение на Великото Народно събрание от март 1990 година 3 март става национален празник.

Вижте как празнуват българите в чужбина:
Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия